Cinema català i espanyol
La mítica sèrie de TV3, creada per Joel Joan i Jordi Sánchez, Plats bruts, és la col·lecció de DVD més prestada durant l'any 2011 a la Biblioteca de Banyoles. La segueixen dues exitoses i premiades pel·lícules espanyoles, una d'acció, Celda 211 de Daniel Monzón (2009); i una d'històrica molt relacionada amb les biblioteques, Agora d'Alejandro Amenábar (2010). També destaca una comèdia del director Manuel Gómez Pereira, Cosas que hacen que la vida valga la pena (2004). I recuperem presència catalana amb una de terror, Fràgils, de Jaume Balagueró (2006) i Petit indi, cinema d'autor per part de Marc Recha (2010).
Cinema internacional
El cinema internacional més vist durant el 2011 a la Biblioteca de Banyoles es divideix entre pel·lícules de producció nordamericana i anglosaxona. Encapçala el nostre rànquing la genial adaptació cinematogràfica que va fer Francis Ford Coppola de les novel·les de Mario Puzo: El padrino (I, II i III). Un altre director que ja ha esdevingut un clàssic del cinema nordamericà el segueix de ben a prop: Clint Eastwood amb Gran Torino (2009). Les sèries més vistes són la popular comèdia d'animació Els Simpson (la sèptima temporada) de Matt Groening; i la històrica Los Tudor (la segona temporada) de Michael Hirst (2007). Manuale d'amore, de Giovanni Veronesi (2009), és l'única presència mediterrània de la llista: una bona comèdia italiana.
MÚSICA
Música catalana
De casa nostra: pop, flamenc, una mica de rock i de soul, cançó d'autor i també música clàssica. En primera posició, Les cançons tel·lúriques de Roger Mas (que repeteix a la llista dels 10 millors també amb el disc A la casa d'enlloc). En segon lloc, Las Migas amb Reinas del Matute. Música clàssica des del Palau de la Música amb el disc Temps de sons i emocions, en tercera posició. Segueixen la llista Els millors professors europeus i 10 milles per veure una bona armadura, de Manel; La diferencia d'Albert Pla; Shake it! de The Pepper Pots; Al marge d'un camí de Sanjosex i Simfònic de Lax'n'Busto.
Música internacional
Mujeres de agua, una fusió de ritmes i melodies flamenques i cançó popular ideada per Javier Limón és el disc més escoltat del 2011 a la Biblioteca de Banyoles. En segona posició, punk-rock clàssic: London calling de Clash. El flamenc no ens abandona i en tercera posició tenim Niña Pastori amb el seu recull de Joyas prestadas. I la llista continua: El último trago, l'homenatge de Concha Buika a Chavela Vargas; una mica de hip hop de Black Eyed Peas amb The beginning; el soul d'Anita Baker; clàssic pop entre clàssics amb el disc Love, de The Beatles; ritmes africans amb Ali Farka Touré i Toumani Diabaté. I dos cantautors imprescindibles: Leonard Cohen i Roy Orbison.
Música infantil i cinema familiar
Jordi Tonietti en acció |
Els dibuixos animats que més han triomfat entre els nens i les nenes de Banyoles i comarca han estat la divertida col·lecció Aprender y jugar con Tommy & Oscar, la Pantera Rosa i Bugs Bunny. Corazón de tinta, basat en la novel·la homònima de Cornelia Funke, ha estat la pel·lícula familiar més vista durant el 2011.
Sabíeu que, el flamant número 1 del rànquing de música infantil, en Jordi Tonietti, és l'autor de la cançó de la nostra mascota, la Rita Xuclalletres ?
La Rita Xuclalletres il·lustrada per Txell Darné. |
Per saber quins són els llibres + llegits, podeu clicar en aquest enllaç: